8. Červenec

Den čokolády s mandlemi

„Kdyby měla čokoláda zvuk, byla by to krásná symfonie.“

8. červenec je oslavou snad všem dobře známé cukrovinky. Osobně snad neznám člověka, který by neměl čokoládu rád, ať už si ji vychutnává jako součást relaxačních chvilek, nebo se jí láduje ve stresových obdobích, jako je například zkouškové. A co teprve čokoláda s mandlemi? Věděli jste například, že mandle jsou z botanického hlediska příbuzné meruněk a že obsahují velkou spoustu minerálů a vlákniny?

Kvalitní (a zejména ta hořká) čokoláda je nejen bohatým zdrojem živin a antioxidantů (zde je dokonce studií prokázáno, že kakao má vyšší antioxidační aktivitu, než například brazilská acai), má také dobrý vliv na prokrvení těla a celkové zdraví srdce a cév. Také chrání kůži před sluncem a zlepšuje mozkovou činnost. Kombinací kvalitní čokolády a mandlí tedy získáváme zázrak, který si můžeme bez výčitek dopřát, ovšem ne po kilech. Stále platí, že čokoláda obsahuje mnoho cukru a kalorií a ta kvalitní by měla mít aspoň 70 % kakaa!

Pokud vás tematika čokolády zaujala a chtěli byste si například zkusit vyrobit svou vlastní, nebo skvělý moučník z ní, tak neváhejte a přečtěte si některou z mnou vybraných knih:

 Čokoláda – Mariagrazia Villa, Mario Grazia

Tato kniha je výběrem 50 receptů na čokoládové dezerty, od čokoládových sušenek přes klasické moučníky, až po ty nejsložitější čokoládové dorty. Recepty jsou výběrem Academie Barilly.

 

 

 

Čokoláda pokrm bohů – Pavel Valíček

Kniha pojednává o dějinách čokolády jako pochutiny, kterou poprvé ochutnal Kryštof Kolumbus. Autoři v knize sepsali mnoho postřehů a zajímavostí o čokoládě, které nejsou doposud příliš známé, a přidali i zajímavé a chutné recepty.