23. Srpen

Den hamburgerů

Základem klasického hamburgeru je opečené mleté hovězí maso, které je společně s dalšími ingrediencemi vloženo do rozkrojené kulaté housky. Asi se u nás nenajde nikdo, kdo by hamburger nikdy neochutnal a tak je asi zbytečné se rozepisovat o všemožných variacích, které tohle jídlo může mít.

Hamburger se stal symbolem Ameriky, především díky síti McDonalds, ale jeho původ je nejasný a je opředen spoustou teorií. Asi jedinou jistou skutečností je, že jeho název pochází z němčiny. K tomu se váže další zajímavost, totiž že během druhé světové války se ve Spojených státech hamburgerům přezdívalo „Liberty Steaks“, protože „hamburger“ přišlo veřejnosti jako příliš německy znějící název.

Popularita hamburgerů je u nás veliká a tak existuje spousta podniků, ve kterých se dá tento den oslavit. Můžete zkusit jiný typ, než jaký si obvykle dáváte a třeba objevíte nového favorita. Jinak se ale doporučuje jíst hamburgery jen svátečně, protože jsou řazeny k nejméně zdravým jídlům.

Z mnoha knih, které obsahují recepty na přípravu hamburgerů, můžete vyzkoušet třeba tuhle:

Burgery – Alexander Dölle, Sarah Schocke 

Kniha přináší spousty podrobných receptů na přípravu hamburgerů, i na domácí housky, přílohy a různé omáčky. Svoje recepty si v knize najdou i vegani a vegetariáni.