5. Říjen

Den, kdy se začalo vařit pivo Pilsner Urquell

 

„Pivo, nápoj tento jest velice zdravý a velmi výživný, ducha našeho upevňuje a mysl utužuje a rozveseluje.“

Tadeáš Hájek

 

Dnes je svátek všech pivařů! Na svět totiž přišlo pivo tak, jak jej dnes známe. Roku 1842 se sládek Josef Groll rozhodl přijít s pivem, do kterého vložil jen to nejlepší. A hlavně vyzkoušel jiný styl vaření piva, než byl tehdy běžný. První várka spodně kvašeného ležáku tak přišla na svět a ihned si získala srdce všech milovníků piva. Měkká plzeňská voda, ječmen z této oblasti, nejlepší odrůda chmele zvaná žatecký poloraný červeňák, dokonalé podmínky místních pískovcových sklepů a především důkladně promyšlený varní postup nechaly vzniknout unikátní receptuře ležáku Pilsner Urquell.

Dnes, staletí poté, je tato značka stále oblíbená a především i světově proslulá. A co vy? Které pivo je dle vás to nejlepší? Ať už dnes, nebo 28. září, kdy oslavujeme Den pití piva, otevřete si jedno chlazené a začtěte se do knihy, která vám představí krásnou historii piva této jedinečné značky:

 

Plzeňský prazdroj: Příběh, který nepřestává inspirovat – Josef Kejha, Jiří Janouškovec, Vladimír Jurina

Jak se vařilo pivo dříve? Jak to bylo s právy na vaření piva? Nechte se vtáhnout do historie lahodného moku. Jak to bylo dříve a jak je to dnes.

Jakou cestu muset plzeňský prazdroj projít, než se dostal tam, kde je teď se můžete dočíst v této knize.