20. Leden

Den milovníků sýra

Sýry patří celosvětově k nejoblíbenějším potravinám a nejste-li vegani, tak i ve vaší ledničce se pravděpodobně nějaký klasický sýr nachází. Klasickým máme na mysli sýr z mléka, protože se vyrábí i různé náhražky vyráběné z rostlinných tuků. Zůstaneme-li u mléčných sýrů, tak těch jsou desítky, možná i stovky variací. K přesnému číslu se asi nikdy nelze dopídit, protože svoje speciální receptury má kdejaká malá farma v horách a neustále vznikají nové a nové. I běžně využívaných rozdělení sýrů je několik. Například podle srážení, tvrdosti nebo obsahu tuku v sušině. Sýry jsou však také „národní značkou“, takže Italové mají Parmezán, Holanďané Goudu, Angličané Cheddar Slováci Brynzu a Češi Olomoucké syrečky.

Každý jistě má nějaký ten svůj „nej“ sýr a způsob, jak si na něm nejvíc pochutná. Ať už je to Mozzarella s rajčaty, gouda k vínu nebo Hermelín k pivu. Den milovníků sýra tak můžete oslavit buď oblíbenou klasikou nebo naopak vyzkoušením nějakého nového sýra, kterých se i u nás už dají sehnat spousty druhů.

V dnešních doporučených knihách se dočtete, jak změnit svůj život a také se můžete dozvědět všechno o italských sýrech:

Kam zmizel můj Sýr? – Spencer Johnson

Jedna z nejznámějších knih s tématem životní změny. Sýr zde hraje roli něčeho, co lidé v bludišti svého života hledají a po čem touží. Může se jednat o lásku, úspěch, zdraví nebo nějaké hmotné statky. Kniha má za cíl probudit v lidech snahu o změnu svých postojů a přístupu k ke svým cílům.

 

 

Italské sýry – Federico Coria, Claudia Moriondo, Eli Mornadi

Itálie je výrobou sýrů proslulá a v této knize se dozvíte jaké druhy jsou zde nejoblíbenější, k jakým příležitostem se nejlépe hodí a ti odvážnější si mohou zkusit nějaký italský sýr sami vyrobit podle jednoho z mnoha receptů.