22. Říjen

Den oříšků

Vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu, pistácie. To jsou zřejmě nejvíce oblíbené druhy oříšků, které se dostávají na náš stůl, ať už jako pochutiny při oslavách nebo jako jedna z ingrediencí dortů nebo zákusků. Někomu v tomto výčtu zřejmě chybí arašídy neboli burské oříšky, ale ony tam nejsou oprávněně. Jedná se totiž o luštěninu! Právě i kvůli vymýcení podobných mýtů byl společností Liberation foods vyhlášen Den ořechů, který ale slouží i k oslavě těchto plodů, které jsou nabité proteiny a zdravými tuky. Konzumace ořechů také zlepšuje kondici srdce a snižuje koncentraci „zlého“ LDL cholesterolu.

To se ovšem nedá dost dobře říct o v dnešní době velice oblíbených oříšcích v různých „čokoládách“ nebo „jogurtu“. Ty jsou sice chuťově velice lákavé, ale kvalita používaných polev je většinou tak nízká, že je lepší se těmto produktům zdaleka vyhnout.

Na oslavu Dne oříšků si můžete koupit směs různých druhů, někde v přírodě je v klidu chroupat a vybírat ten nejlepší.

Dnes doporučované knihy obsahují recepty na jídla z ořechů a také detaily o jedné velice oblíbené pohádce:

Ořechy – Jitka Rákosníková

Kuchařka, která obsahuje šedesát receptů, ve kterých jsou jako jedna z hlavních ingrediencí použity ořechy. Nejedná se však pouze o sladké pečivo, ale najdeme zde i recepty na masitá jídla nebo polévky.

 

 

Tři oříšky pro Popelku – Miroslav Graclík, Václav Nekvapil

Tuto filmovou pohádku zná u nás zřejmě každý a jistě ne náhodou získala nejvíce hlasů v soutěži o nejlepší českou filmovou pohádku. Takto kniha nechává nahlédnout do zákulisí jejího natáčení a přináší zajímavosti, které její tvorbu provázely.