12. Prosinec

Den perníkových domečků

Pečení perníčků a vytváření perníkových domečků, nejlépe s dětmi jako typická předvánoční tradice a zábava v jednom. Víte ale, že pečení perníčků jako takových vůbec nepatří k původním českým Vánocům? U nás býval na Štědrý večer hlavním jídlem často jablečný štrúdl, ke kterému se popíjel dobrý vánoční punč nebo vánočka s omáčkou. Vánoční tabule v podobě smaženého kapra se k nám dostala teprve před necelým stoletím.

Před pečením vánočního cukroví se hospodyňky věnovaly pečení kynutého pečiva. Na Vánoce se pekly vánočky, buchty a koláče. Tím nejstarším cukrovím, které se na Vysočině peklo patří boží milosti a linecké, které nebylo slepované marmeládou, ale jen vykrajované. Pečení perníčků a jejich zdobení si idealizujeme my a myslíme si, že k Vánocům patří. Není tomu ovšem tak, tradici mají perníčky hlavně v německy mluvících zemích, odkud k nám ostatně přišla i tradice zdobení vánočního stromečku.

Perníčky – pečeme a zdobíme – Jarmila Mandžuková

Kniha je určená třeba pro ty, kteří se chystají své první perníčky (nejen ty vánoční) upéct, anebo pro ty, kteří se chtějí v jejich pečení a zdobení zdokonalit. Obsahuje více, než 80 receptů na perníčky z naší i mezinárodní kuchyně a je bohatě ilustrovaná zajímavými způsoby zdobení těchto dobrot.

 

 

Perníková chaloupka – Václav Renč

Kniha oceněná Nadací Zlatý fond české literatury pro děti a mládež je klasickou pohádkou, která neodmyslitelně patří k literárnímu dětství každého z nás. Kdo by neznal pohádku o zlé ježibabě a Jeníčkovi s Mařenkou?