18. Srpen

Den rulandského modrého vína – Pinot Noir

In vino veritas!

 

Ve víně je pravda. Ach a jaká! Vždyť již starší generace tvrdily, že jedna sklenička denně je tělu a mysli prospěšná! Dnes již se takové argumenty někdy hůře obhajují před jistou civilizační chorobou… Ale nebuďme pesimističtí! Rulandské modré neboli Pinot Noir neboli Burgunda! Lahodná až s ovocnou vůní silná chuť rubínového vína si našla mnoho příznivců. Skvěle si jej vychutnáte s porcí zvěřiny či jiného poctivého masa. Ovšem i při ochutnávce sýra dokážete ocenit tuto silnou a zemitou chuť. Stojí za tím, ale spoustu práce než víno vznikne. Od péče o révu, přes sklizeň a zpracování po skladování a sledování zrání.

Nejsme someliery, abychom zde popisovaly květnatá slova, která mají přiblížit, jakou má toto víno chuť. To si raději sami otevřete skleničku a přesvědčte se! Nebo si přečtěte jednu z námi nabízených knih:

 

Encyklopedie vína – Christian CallecVelmi obsáhlá encyklopedie vín, která je rozdělena nejen podle druhů vína, ale i dle geografickým oblastí, kde jsou vína pěstována. Nechte se okouzlit příběhy, jak víno vzniklo a kdo jej považovat za nebeský mok.

Nebo se vzdělávejte a následně degustujte – člověk se přece učí každý den!

 

 

Francouzky zrají jako víno – Mireille Guiliano

Zrát jako víno. Velmi oblíbený slovní pojem. Ano, víno zraje a stává se tak lepším a lepším. A to je právě podstata tohoto rčení. V knize se dočtete, jak Francouzka ve středním věku dosahuje ještě lepších a lepších hodnot! Život už zná, ví, že nemá smysl se za něčím honit a našla to tajemství života, jak žít!

Začtete se a najděte tu moudrost také!