9. Září

Den vídeňského řízku

Řízky jsou velice oblíbená pochoutka, kterou si mnoho z nás dopřeje jak v neděli na oběd, tak mezi dvěma krajíci chleba ke svačině. Klasický vídeňský řízek je opravdová delikatesa z tence rozklepaného plátku telecího masa (kýty), který bývá obalený v trojobalu z mouky, rozšlehaného vajíčka a strouhanky z bílého pečiva. Takto připravené maso se smaží klasicky na vepřovém sádle nebo přepuštěném másle.

Zajímavostí je, že v Rakousku je řízek chráněný zákonem. Pokud tedy chcete ochutnat ten pravý, doporučením bude si zajet na výlet k našim sousedům. Tamní kuchaři vám jistě připraví ten pravý „Wiener Schnitzel“, který bude velký jako sloní ucho.

Pokud si chcete usmažit své vlastní řízky na mnoho způsobů, můžete využít následující kuchařku:

Máme rádi řízky – Pavla Michňová

Kuchařka od známé autorky nabízí spoustu receptů na řízky a to snad ze všech druhů masa, ale i na řízky bezmasé.