13. Květen

Mezinárodní den hummusu

 

Hummus. Někdo ho miluje, někdo ho nemůže vystát. Tak jako s mnoha dalšími jídly na světě 🙂 Dnešní den ale patří jen tomuhle jídlu! Mezinárodní den hummusu. Tak to je přece už nějaký důvod ho alespoň vyzkoušet, no ne? 😉 Hummus je přírodní pomazánkou, která je levantského původu.

Jeho variací je již několik, ale hlavní složkou je cizrna. Potravina bohatá na proteiny, železo a vlákninu. Cizrnu uvaříme až nabobtná a změkne a poté ji rozmixujeme spolu se solí, pepřem, citronem, česnekem a tahini. Případně můžete přidat, co by se vám ještě líbilo. A jak se nejčastěji jí? Někdo si jej užívá jen tak s pečivem, jiní jej milují se zeleninou – tento způsob je například velmi oblíben na různých oslavách a párty. „Hummus fingers“ jsou ukázkou, že pochutiny můžou být i zdravé a veselé!

Oslavte dnešní den s hummusem! Ať už jej znáte nebo ne, dejte si dnes na svačinu, snídani či večeři hummus a nejenže oslavíte dnešní den, zároveň uděláte i něco pro své zdraví! Tak oslavujte! Můžete například i s vybranou knihou, která o tomto pokrmu pojednává:

 

My Cooking Diary – Kateřina Lustigová

Kačí, autorka knihy, začínala jako bloggerka. Holka z dědiny, která se přestěhovala do města a zjistila, že jde vařit i jiné věci než svíčkovou a guláš. Díky sociálním sítím se stala velmi oblíbenou a své zdravé recepty prezentuje i v knize.

Zdravě vařit, zdravě jíst aneb Vynikající recepty moderní kuchyně – Gerald Jeitler, Ingrid Kiefer, Michael Kunze, Johann Pabst, Theres Rathmanner

V kuchařce špičkoví šéfkuchaři vyzdvihují pozitiva zdravé kuchyně.

Jak důležité je se zaobírat tím, co jíme a z jakých potravin vaříme.

Nechte si poradit od těch nejpovolanějších.