30. Prosinec

Mezinárodní den slaniny

„Vepřové medailonky a slanina – moje dvě nejoblíbenější zvířata.“ – Homer Simpson

Na světě prý neexistuje pokrm, který by se slaninou nechutnal lépe. Od čokolády až po slaninu se slaninou. Již v dávných dobách měli lidé slaninu rádi. Dokonce chovali speciálně vyšlechtěná plemena krav, která byla pro výrobu slaniny určena. Jednou se dokonce lidé pokoušeli jako slaninu označovat jakýkoli druh vepřového masa, které by bylo konzervované. Od toho se ovšem rychle upustilo.

V nedávné době kolovala veřejností informace o tom, že slanina je vysoce škodlivá. Dokonce se tvrdilo, že dát si slaninu je pro člověka stejně škodlivé, jako vykouřit cigaretu. Zas tak vážné to s ní ale není. Konzumace upravených masných výrobků (ta denní) nezvyšuje riziko onemocnění nijak extrémně, to při časté konzumaci stoupá jen o 1 %. Bez výčitek si tedy dnes můžete udělat tradiční anglickou snídani, nebo si slaninu jako mastnou pochoutku dopřejte tak, jak ji máte nejraději.

Rozmačkané ego se slaninou – Lenka Požárová

Kniha vypráví příběh hlavní hrdinky Nely, která má skvělý talent pro kombinaci chutí, ale i pro to, jak si zkomplikovat život. Z Prahy, kde ukončí své podnikání, se vydá vstříc dobrodružství do cizích zemí, kde dlouho nevydrží na jednom místě. Příběh o hledání svého místa plný setkání s muži, jídla a svérázných hostů je volným pokračováním románu Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice.