3. Listopad

Světový den bonbónů

Kdo by neměl rád sladké. Pokud nám v jeho konzumaci nebrání zdravotní omezení, tak se mu jen velice těžko odolává a po právu je cukr považován za jednu z nejsilnějších návykových látek. A velice často se o této pravdě přesvědčujeme. Jak rychle berou za svoje předsevzetí, že sladkosti omezíme, že si dáme maximálně dva čtverečky čokolády denně a potom celá tabulka zmizí během několika minut.

Původ slova Candy, jak jsou v angličtině nazývány bonbóny, se datuje do 13. století, když bylo převzato z arabského „Qandi“, což znamená „vyrobeno z cukru“. U nás se s tímto slovem můžeme setkat například u kandovaného ovoce. Právě kandování se dříve využívalo při převážení potravin, protože prodlužovalo jeho životnost. Když k tomu přidáme sladký med a Španěly objevené kakao, tak už máme základ pro spoustu druhů sladkostí.

Největší rozmach cukrářství nastal v Americe a v Evropě na začátku 19. století, kdy se začalo otevírat velké množství cukráren a už od těch časů si některé vyhlášené firmy střeží svoje výrobní tajemství na některé druhy cukrovinek.

A jak oslavit tento den? Jednou za čas se sladké zhřešení dá prominout, tak můžete vyrazit do cukrárny a dát si nějaký oblíbený zákusek.

Pokud chcete mlsat zdravěji, tak můžete využít doporučovanou knížku:

Sladkosti bez výčitek – Tatiana Jelínek

Kuchařka, která obsahuje velký výběr receptů, jenž neobsahují žádnou mouku ani cukr. Recepty jsou vhodné pro ty, kteří sladké dezerty jíst nemůžou nebo jíst nechtějí. Velkým přínosem je, že každý recept obsahuje přehled nutričních hodnot.