2. Listopad

Den ďábelských vajec

Vejce patří k základním potravinám a každý jistě zná spoustu způsobů, jak je kulinářsky upravit. Žádné Velikonoce se neobejdou bez ozdobených vajec natvrdo, obložené chlebíčky bez vajíčka by taky nebyly dokonalé a o houbové smaženici ani nemluvě. Při různých oslavách a rautech můžeme narazit na velice oblíbenou vaječnou variaci, při které je do rozkrojeného vejce natvrdo místo žloutku přidána nejčastěji nějaká krémová směs, jejímž základem bývá právě vyjmutý žloutek. Při přípravě směsi může hostitel popustit uzdu svojí fantazii, možností je opravdu nespočet. Většina se s touto delikatesou už někdy setkala, ale dost možná jen pár jedinců vědělo, že se nazývá ďábelské vejce.

Tato pochoutka je oblíbená po celém světě a stejně jako v jiných oblastech i zde mívá různá národnostní specifika. V západní Evropě jsou do krému často používaná rajčata, naproti tomu třeba ve Švédsku je oblíbená variace se zakysanou smetanou a pažitkou. Několik receptů na ďábelská vejce najdete třeba zde.

Pokud byste chtěli vyzkoušet jiné vaječné variace, můžete načerpat inspiraci v následující knížce:

Vejce na sto způsobů

Kniha obsahuje sto zajímavých způsobů, jak připravit vejce tak, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.