25. Srpen

Whiskey Sour den

„Logika – stejně jako whisky – podávaná ve velkých dávkách ztrácí blahodárný účinek.“ – Edward John Dunsany

Snad každý dospělý ve svém životě již ochutnal whisky. Dnešní den oslavuje jednu z podob tohoto nápoje, a to koktejl, který se z whisky připravuje – Whiskey Sour. Historie tohoto koktejlu sahá až do 18. století, kdy velmi podobné pití míchali již námořníci na svých platbách. Ti tak činili především kvůli nedostatku vitamínu C. Ovocné šťávy, ze kterých tento vitamín získávali, se na moři rychle kazily, a tak je námořníci konzervovali i pomocí whisky.

Pokud si chcete koktejl připravit sami doma, budete k tomu potřebovat 4,5 cl burbonu (nebo jakoukoli jinou whisky), 1,5 cl cukru a 3 cl čerstvě vymačkané citronové šťávy. Pokud se nebojíte syrových vajec, tak stojí za to drink ochutnat i doplněný o trochu vaječného bílku. Všechny ingredience pořádně promíchejte, na zdraví!

Koktejly – David Biggs

Tato kniha je bohatě ilustrovaným souborem receptů na míchané nápoje a drinky, který bude jistě dobrým pomocníkem při přípravě nejrůznějších oslav. Obsahuje více, než 100 receptů, včetně receptů na nealkoholické koktejly.

 

 

 

Whisky – Marc A. Hoffmann

Kniha, která potěší všechny milovníky whisky. Přináší přehled o tom, jak se whisky vyrábí a značky z celého světa. Velkoformátová publikace obsahuje mnoho fotografií, ať už dobových, nebo ze současných palíren.